Blog 7 ženklai, kurie perspėja apie netvarkingą elektros instaliaciją

7 ženklai, kurie perspėja apie netvarkingą elektros instaliaciją

2020-09-02

Ar žinojai, kad netvarkinga elektros instaliacija gali lengvai tapti gaisro priežastimi? Pažeisti elektros laidai, nesaugūs kištukiniai lizdai, netinkamai veikiantys saugikliai ar perkrova elektros tinkle – visi šie gedimai gali turėti rimtų padarinių.

Anksčiau mūsų elektros poreikiai buvo daug mažesni, nebuvo visų kasdienių pagalbininkų, be kurių šiandien jau sunkiai įsivaizduotume savo dieną, tad vienu metu į elektros lizdus tikrai nebuvo jungiama ir tokia gausybė galingų prietaisų. Dėl šios priežasties senesnė elektros instaliacija, jau neatitinkanti šiuolaikinio gyvenimo būdo bei įpročių, gali būti rizikinga. Tai ypač aktualu gyvenantiems senos statybos daugiabučiuose, kuriuose neretai būdavo tiesiami mažiau saugūs ir ne tokie ilgaamžiai aliuminio laidai.

Pavojaus signalai, į kuriuos nevalia numoti ranka

Norint išvengti gaisro rizikos, su elektra būtina elgtis atsakingai, vienu metu nejungti per daug ar pernelyg galingų (daugiau nei 1200 W) prietaisų bei po naudojimo nepamiršti jų išjungti. Tačiau jei pavojus slypi pačioje instaliacijoje, kurios plika akimi nematome, svarbu periodiškai tikrinti laidus ir prietaisus bei mokėti atpažinti pavojaus signalus. Žemiau nurodome 7 ženklus, kurie įspėja apie galimai netvarkingą elektros instaliaciją:

  1. Kaistantys kištukiniai elektros lizdai ar jungikliai: Jei viskas veikia tinkamai, prilietus šiuos elektros įrenginius neturėtume jausti jokio karščio. Tačiau jei pastebi, kad lizdai ar jungikliai kaista ar svyla, o taip pat pamačius bet kokias degimo žymes, namuose iš karto išjunk elektrą ir į pagalbą kviesk specialistą.
  2. Blausiau šviečiančios ar mirksinčios lemputės: Gali būti, kad ši problema praneša tik apie prastai prisuktą lemputę, tačiau jei blausumas ar mirgėjimas nedingsta ją prisukus tvirčiau arba pakeitus, verta kreiptis į elektros darbų meistrą.
  3. Prastai pritvirtinti elektros lizdai ar laidai: Nuo sienų atšokę ar kitaip netvarkingi kištukiniai lizdai gali daryti įtaką ne tik į juos jungiamiems prietaisams, bet ir kelti didesnę grėsmę susižaloti prisilietus prie palaido laido. Be to, jei laidai pritvirtinti netinkamai, yra didesnė tikimybė, kad jie labiau kais, taip padidindami ir gaisro riziką.
  4. Keisti garsai: Viena, jei burzgia ne pirmus metus skaičiuojantis šaldytuvas, visai kas kita – staiga zvimbti ar kitus garsus skleisti pradėję elektros lizdai ar jungikliai. Jei namuose esanti elektros instaliacija taip pastebimai apie save praneša, galbūt laikas apžiūrai kviesti elektriką.
  5. Kibirkštys: Daugiau „ugnelės“ gyvenime kartais gal ir nepamaišytų, tačiau tikrai ne tada, kai kalba eina apie elektros instaliaciją. Jei kibirkščiuoja patys elektros lizdai, jungikliai ar skydelis, nedelsiant kviesk kvalifikuotą elektros darbų meistrą, o jei kibirkštys sklinda iš prijungto prietaiso, kreipkis į buitinės technikos remonto specialistą.
  6. Dėl neaiškų priežasčių nuolat išmušami elektros saugikliai: Elektros saugiklių pavadinimas išduoda – jie skirti apsisaugoti nuo perkrovų ir gedimų, todėl jei tai įvyksta tik retkarčiais, sunerimti greičiausiai nėra dėl ko. Tokiu atveju pirmiausia pamėgink atjungti vieną ar kelis veikiančius elektros prietaisus. Jei tai nepadeda ar ši problema kartojasi itin dažnai,
  7. Dūmai: Šis ženklas apie netvarkingą elektros instaliaciją byloja labai aiškiai. Pastebėjus iš elektros lizdų, jungiklių ar palei grindjuostes kylančius dūmus, skubiai kviesk elektriką. Belaukiant meistro atvykimo iš elektros lizdų išjunk visus prietaisus, o geriausia ir visai atjunk elektros maitinimą, ir jokiu būdu neliesk laidų.

Rask elektriką jau šiandien

Jei svarstai, ar iš tiesų verta kreiptis į specialistą ar nerimauji dėl darbų kainos, prisimink, kad elektros gedimai – ne juokas, o gaisro padaryta žala tikrai kainuos brangiau nei elektros instaliacijos keitimas ar kiti remonto darbai. Jei gyveni senesnės statybos name, nesi užtikrintas(-a) atliktų darbų kokybe ar pastebėjai vieną iš aukščiau minėtų pavojaus signalų – nedelsk ir į namus kviesk elektriką.

Rasti patikimą, kvalifikuotą ir apdraustą elektros darbų meistrą ypač svarbu, todėl paieškos tikrai gali prailgti. Laimei, dabar per Discontract tai padaryti galėsi per mažiau nei 10 minučių. Pasinaudok patogia, greita paieška, visų paslaugų draudimu ir galimybe rinktis specialistą pagal įkainius, klientų paliktus įvertinimus bei komentarus – rasti tau tinkamiausią meistrą tikrai nebus sunku. Užsakyk elektros remonto ar instaliacijos paslaugą tiesiai per programėlę ir namuose vėl jauskis saugiai.