Blog Sienų apdailos sprendimai. Ekspertų įžvalgos ir patarimai.

Sienų apdailos sprendimai. Ekspertų įžvalgos ir patarimai.

2021-10-26

Discontract projekto ir Blank Page interjero dizaino studijos bei mokymų akademijos bendradarbystės tikslas yra padėti skaitytojams ir Discontarct programėles naudotojams gauti patarimų iš namų įrengimo specialistų. Žinios ir specialistų patarimai leidžia įsivertinti savo galimybes (ar tikrai gali pasidaryti pats) arba leidžia lengviau diskutuoti su tam tikros srities meistrais ieškant geriausių sprendimų Jums.

Blank Page mokymų akademija organizuoja edukacinius seminarus, kurių tikslas yra kilstelėti interjero dizainą ir namų įsirengimo procesus į aukštesnį lygį. Kam to reikia? Kad namų įrengimas taptų aiškiu ir apibrėžtu procesu, kad atsirastų dialogas tarp specialistų ir užsakovų, kad visos pusės galėtų susišnekėti ta pačia kalba. kad atsirastų daugiau objektyvumo renkantis sprendimus, geriausius savo srities specialistus, ekspertus, kurių patirtys gali apsaugoti nuo nenumatytų klaidų.

Rugsėjo mėnesį naujus mokslo metus „Blank Page“ pradėjo su seminaru apie sienų apdailos sprendimus.

Seminare trys skirtingų sienos apdailų sprendimų specialistai, bei apdailos darbų vadovas pateikė savo ekspertiškas įžvalgas, padėsiančias Jums, renkantis geriausią sienų apdailos būdą, atitinkantį būtent Jūsų poreikius, bei išvengti klaidų. Trumpais patarimais dalinamės šiame įraše, o norintys peržiūrėti visą seminarą, gali tai padaryti čia: https://bit.ly/3zZZqrd

“Blank Page” projekto bendraįkūrėja, interjero dizainerė Rūta Bužinskaitė siūlo atkreipti dėmesį, kad nors sienos, atrodo, pats paprasčiausias konstrukcinis elementas, jos formuoja erdvę ir nuo jų apdailos priklauso gyventojų pojūčiai joje.

Pirmasis pašnekovas, Rokas Vičkus (Tikkurila Akademijos), dažymo mokymų ekspertas, dalinosi informaciją apie vidaus sienų dažymo mitus, klaidas renkantis dažus, svarbiausius faktus, bei „receptus“, kurių žinojimas palengvina procesus ir padeda pasiekti geriausio rezultato.

Sienos paruošimo receptas prieš dažymą.

  • Dažomas paviršius turi būti švarus, sausas, tvirtas
  • Glaistai parenkami pagal patalpos paskirtį
  • Po glaistymo ir šlifavimo, privaloma pašalinti dulkes
  • Parenkamas tinkamas gruntas ir atitinkamai dažai.

Svarbūs faktai:

  • Kuo blizgesni dažai, tuo didesnė tikimybė, kad jų priežiūra bus paprastesnė.
  • Kuo paviršius matiškesnis, tuo jis mažiau atspindi šviesą.
  • Lubos turi būti dažomos visiškai matiniais dažais, kitaip atsiras nepageidautini atspindžiai. (nebent Jūsų idėja to reikalauja, tuomet lubos gali būti ir labai blizgios)
  • Matinis paviršius atrodo jaukesnis, o ant matinių paviršių spalva gilesnė ir tikresnė.
  • Matiniais dažais lengviau dengti paviršių.
  • Renkantis visiškai matinius dažus, reikia įsitikinti, kad jie būtų atsparūs valymui trinčiai ir plovimui.
  • Įvertinkite tai, kad tos pačios ardvės skirtingos sienos gali atrodyti skirtingai, priklausomai nuo apšvietimo kiekio, todėl išmėginkite spalvą ant skirtingų sienų ir kampų.

Patarimas: pasirinktos spalvos kodą išsisaugokite, kad esant reikalui galėtumėte susimaišyti jį iš naujo. Patogu jį užrašyti ant vidinės, nematomos rozetės pusės, taip jis nepasimes, o esant reikalui perdažyti visada jį rasite.

Kalbant apie sienų apdailą dažai ne visuomet gali patenkinti kūrybiškiausius poreikius. Šių ir ateinančių metų tendencijose galime pastebėti, kad vis dažniau erdvėse matomi foto tapetai. Medžiagų spausdinimui specialistė, Daiva Mažvilaitė - Varnienė (UAB Antalis), kalba apie klaidingas asociacijas ir įsitikinimus susijusius su foto tapetais. Jos pateikta informacija padės Jums suprasti, kokie kriterijai svarbiausi renkantis tapetus bei įtikins, kad foto tapetai pasiruošę grįžti į interjerus ir nustebinti savo įvairove, estetika bei geru skoniu.

Ką ypatingai svarbu žinoti renkantis medžiagą foto tapetui:

Pagrindas - svarbi tapetų dalis, lemianti, kaip lengvai tapetai bus klijuojami ir nuklijuojami.

Popierinis pagrindas – draugiška kainų klasė, tačiau jautri medžiaga, todėl klijuojant gali lengviau plyšti. Nuklijavimas sudėtingas, medžiaga plyšta. Popierinio pagrindo tapetai turi savybę trauktis, tad pasirinkus tokio tipo pagrindą, turėtumėte nusimatyti didesnes užlaidas, kad laikui bėgant neatsirastų tarpai.

Neaustinis, flizelino pagrindas - lengviau klijuojami, klijus galima tepti tiesiogiai ant sienų, klijavimo procesas paprastesnis. Nuklijavimas taip pat lengvesnis, nes tapetas nusilupa vientisai. Toks pagrindas garantuoja, jog tapetai mažiau trauksis, bus reikalingos mažesnės užlaidos, o kai kuriais atvejais bus galima suvesti net kraštą su kraštu.

Dėmesio svarbu: Išmatavimai. Rekomenduojama matuoti sieną bent keliose vietose kiekvieną parametrą. Jeigu išmatavus aukštį ar plotį keliose vietose jis skiriasi, vadovautis reikia didžiausiu matmeniu. Ypatingai svarbu įsivertinti visus sienoje atsirandančius elementus ( durys langai, rozetės ir t.t). Fototapetai dažnai turi aiškų vaizdinį, kurio vietą reikėtų parinkti tik įvertinus visus paminėtus parametrus ir ar jie neatsidurs keistose vaizdo vietose. Taip pat labai svarbu iš anksto numatyti baldų išdėstymą prie tapetuojamos sienos.

Blank Page 2

Tiems, kas sienas mato, kaip drobę menui ir kūrybai, trečioji pranešėja Tatjana Firsanova (UAB Decoramentum) pristatė dekoratyvinių sienų apdailos medžiagų savybių skirtumus ir jų panaudojimo galimybes. Dekoravimo sprendimai dažniausiai pasirenkami, siekiant akcentuoti sieną. Akcentinėms sienoms sukurti gali būti naudojami dekoratyviniai dažai arba dekoratyviniai tinkai, bet svarbu įsivertinti, kuri iš šių medžiagų geriausiai atitiks Jūsų poreikį.

Patarimai:

  • Jeigu ruošiates patys dekoruoti, kruopščiai atlikite namų darbus, pasidomėkite dekoratyvios medžiagos gamintojų pateikiamomis instrukcijomis. Įsigykite tinkamus įrankius ir paruoškite dekoruojamo paviršiaus pagrindą. Jeigu nesate tikri, kaip tiksliai atlikti dekorą, bandykite ne ant sienos, o ant pavyzdžio arba kreipkitės į šios srities ekspertus, produktų prdavėjus.
  • Jeigu patikite dekoro darbus atlikti apdailos meistrams, o neprofesionaliems dekoratoriams, būtinai paprašykite pavyzdžių. Dažnai meistrai imasi dirbti su medžiaga visiškai nesuprasdami jos savybių, tad pavyzdžio atlikimas bus ir puiki treniruotė meistrui, o ir planuojamas ant sienos rezultatas bus lengviau nuspėjamas.
  • Visuomet ieškokite kainos ir kokybės santykio. Kaip tai padaryti? Įsivertinti tikslų savo poreikį, siekiamą rezultatą, ir tik tuomet rinktis geriausiai juos atitinkančias medžiagas.

Blank Page 3

Eksperto įžvalgos ir patarimai.

Seminaro ekspertas, Tomas Tomkus, apdailos darbų vadovas dalinasi savo patarimais.

Dažnai sienų dažymo, dekoravimo procesuose pasitaikančios klaidos, kurių reikėtų vengti:

  • Gruntavimas tarp glaisto sluoksnių. Ši techninė klaida dažnai sutinkama dėl klaidingo įsitikinimo, kad tokiu būdu paruoštas paviršius bus atsparesnis ar manymo, kad reikia šlifuoti bei gruntuoti kiekvieną sluoksnį atskirai. Tuomet vietoj techniškai tvarkingo šlifavimo proceso pradeda vykti paviršiaus poliravimas, kas nėra pageidautina (gali padaryti įtakos galutiniam rezultatui).
  • Dulkių siurblio nenaudojimas. Siurblys vienas svarbiausių elementų sienos pagrindo paruošime. Jeigu atliekate darbus patys, ar matote dirbančius be dulkių siurblio meistrus, visuomet galite išsinuomoti tokią įrangą.
  • Gipso kartono pertvarų glaistymas tik ties savisriegiais ir siūlėmis. Gipso kartono paviršius gali skirtingai įgerti gruntus ir dekoratyvines sienos dangas. Taigi pavyzdžiui nudažius gali išryškėti tos vietos, kurios glaistytos, o popieriaus paviršius kitaip priims dekoro spalvą, atrodys skirtingai negu prieš tai minėti (matyti) paviršiai. Visuomet svarbu įsivertinti kokiai patalpai ruošiate sienos paviršių ir koks kokybinis lygis yra reikalingas.
  • Meistrų pasirinkimo kriterijai. Klaidinga manyti, kad vidaus apdailos meistrus galima išsirinkti žvelgiant vien į galutinę sąmatos eilutę. Svarbu suprasti, kad rinkos kaina visuomet yra rėžiai “nuo iki”, priklausantys nuo daugelio dedamųjų ir netgi žmogiškųjų faktorių.
  • Meistrų darbų kainos dedamosios. Komunikacija – profesionalai visuomet išlieka tokiais nuo pradžių iki pabaigos, todėl svarbu, kaip meistras komunikuoja, kaip laikosi duoto žodžio ir pan. Patirtis - Nepabijokite apžiūrėti jau atliktų meistro darbų, paklausti rekomendacijų, buvusių klientų kontaktų.

Pagarba darbui, susidedanti iš pasiruošimo darbui, darbo etikos ir estetikos, naudojamų įrankių ir jų priežiūros, siekio tobulėti.

Artmiausias nemokamas seminaras apie nestandartinių, kietųjų baldų medžiagas 2021.10.28 18 val. Nuoroda registracijai: https://bit.ly/3apqgP9

Na, o jeigu namų įrengimo klausimai šiuo metu Jums yra aktualiausia tema, daug naudingos informacijos rasite @blank_page_academy Instagram paskyroje bei nuotolinėje mokymų platformoje: https://blank-page-s-school.teachable.com

Tegul mūsų žinios tampa vizija Jūsų tuščiame lape!