Blog Kaip pasirinkti sau tinkamiausias baldines medžiagas?

Kaip pasirinkti sau tinkamiausias baldines medžiagas?

2021-12-16

Kietieji baldai lietuvių namuose užima vis didesnę erdvės dalį. Šiuolaikinius, nedidelės kvadratūros butus, kartais vadiname "butas – baldas". Tokiose erdvėse dažnai atsiranda vientisas baldas, jungiantis prieškambarį, virtuvę ir net svetainės dalį. Tad tiek tokiuose butuose, tiek ir erdvesniuose namuose nestandartiniai baldai sudaro ryškią dalį biudžeto eilutėje. Kaip ją išnaudoti protingai,išsirinkti tinkamus sau sprendimus ir į ką svarbiausia atkreipti dėmesį, renkantis nestandartinių baldų medžiagas, aptarsime šiame įraše.

Blank Page akademijos, organizuotame seminare BALDINĖS MEDŽIAGOS skirtingų sričių specialistai pasidalino savo įžvalgomis ir praktiniais patarimais, padėsiančiais lengviau suprasti, kokiais kriterijais remiantis reikėtų rinktis medžiagas savo kietiesiems baldams.

Kaip pasirinkti sau tinkamiausias baldines medžiagas?

Žmonėms planuojantiems individualiai projektuotis nestandartinius, kietuosius baldus labai svarbus momentas yra baldinių medžiagų pasirinkimas ir baldų priežiūra. Kad būtų lengva gyventi su savo pasirinkimais, reikėtų žinoti, jog tam įtakos turės ne tik baldo išorinė medžiaga, bet ir tai iš ko jis pagamintas.

1.Žingsnis. Tinkamai pasirinkti Jūsų poreikius atitinkančias žaliavines medžiagas.

Tad trumpai pagrindines žaliavinės medžiagas aptarė UAB Finų Medis specialistas Antanas Pranckūnas. Pagrindinės baldų žaliavinės medžiagos yra:

Medžio drožlių plokštė ( MDP)

Gaminama iš skirtingų frakcijų medžio drožlių - viduje stambesnės, išoriniuose sluoksniuose smulkesnės ir tankesnės. Tokiu būdų sukuriamas tvirtas paviršius furnitūrai ir tvirtinimo detalėms. Plokštės gamybos procese, suspaudimo laipsnis daro įtaką plokštės kokybei. Labiau suspaustose plokštėse geriau laikosi medvaržčiai, furnitūra, baldas nekeičia formos, rečiau lūžinėja, skilinėja plokštės krašteliai.

Vidutinio tankio medžio plaušo plokštė (MDF)

Tai didelio tankio medžiaga, todėl dažnai renkamasi dėl didesnio lankstumo ir gamybos įvairovės.

MDF pliusai ir galimybės:

  • Dėl didelio tankio ir lygaus paviršiaus ypač tinkama frezavimui, dažymui.
  • Kraštai gali būti ne laminuojami, o dažymo/lakavimo pagalba apsaugomi nuo aplinkos poveikio.
  • Dėl tobulai lygaus paviršiaus, naudojant MDF galima išgauti aukšto blizgumo ar aukšto matiškumo plokštės.
  • Taip pat MDF gali būti spalvotas per visą savo tūrį,tai leidžia tik lakuojant skirtingų spalvų medžiagą turėti įvairiaspalvius sprendimus interjere.

Tinkamam pasirinkimui iškelkite sau kelis klausimus:

  • Koks mano biudžetas, kurį galiu skirti baldui?
  • Kas man svarbiau praktiškumas naudojant ar estetika?
  • Ar mano balde bus elementų, kurie sudėtingi ir reikalauja frezavimo, modeliavimo?
  • Ar baldo fasadai turi atitikti specifinę spalvą?
  • Ar sieksite minimalizmo – baldų be rankenėlių, ar visgi rinksitės paviršines rankenėles?

MDP visuomet bus priimtinesnis sprendimas tiems, kurie yra paskyrę baldui mažesnį biudžetą. Tačiau tuo pačiu beveik visais atvejais ( priklauso nuo pasirenkamo dekoro) bus praktiškesnė priežiūros ir atsparumo prasme. MDF tuo tarpu bus geriausias pasirinkimas tiems, kurių baldai sudėtingesnių formų, reikalingas formų arba rankenėlių frezavimas balde, specifinės spalvos.

2. Žingsnis. Nuspręsti ar Jums svarbu, kad medžiagos, atsirandančios namuose, būtų kuo natūralesnės.

Jeigu taip, tuomet svarbu pasirinkti Jūsų poreikius labiausiai atitinkančią žaliavinę medžiagą iš jau minėtų, o jos paviršių dengti natūraliu medžio lukštu. Seminaro metu UAB Vegtomas specialistas Darius Sinkevičius supažindino su pagrindinėmis jo savybėmis, bei priežiūra. Labai svarbu įsivertinti, kokie Jūsų pagrindiniai lūkesčiai ir atsakyti sau į svarbius klausimus:

  1. Ar renkatės natūralų lukštą dėl natūralumo, dėl to, kad mėgstat nenuspėjamus ir įvairius medžio raštus, spalvų derinius ir būtent ta vizualinė įvairovė žavi savo organiškumu, o viena kita šaka ar balana baldo fasade Jums atrodo itin žavu?
  2. Norite savo erdvėje matyti medžio paviršius, mėgstate natūralumą, bet norite būti tikri, kad vizualinė išraiška atitiks Jūsų norimus reikalavimus, kad spalvos bus tolygios ir paviršiai neturės šakų ir kitų aktyvių elementų?

Pirmajam, natūralaus vaizdo mylėtojui, greičiausiai labiausiai tiks drožtinis lukštas. Jam būdingos savybės:

  • Spalviniai pakitimai ir spalvos skirtumai;
  • Raštų įvairovė ir netolygumas ilgio ir pločio atžvilgiu;
  • Balana;
  • Šakos;

SVARBU! Renkantis natūraliausiai atrodantį, drožtinį lukštą, didžiausia klaida - rinktis iš mažo pavyzdžio, kuris niekaip negali atspindėti pilno realaus vaizdo, kadangi pavyzdžiai esantys kataloguose yra nedideli. Norint išvengti staigmenų, lukštas turėtų būti renkamas vertinant pilno dydžio.

Antrajam vartotojų tipui, kurie nori kuo vientisesnio, tolygesnio vaizdo balduose, labiausiai tiks lakštinis lukštas.

SVARBU! Nors medžio lukštas baldų gamyboje turi labai plačias panaudojimo galimybes reikia įsivertinti, kad tai “gyva”, natūrali medžiaga, kuri reikalauja atidesnės priežiūros, nėra atspari stipriems mechaniniams pažeidimams, gali keisti savo vizualines savybes bėgant laikui (pavyzdžiui šviesėti).

Materials

Patarimai

Kaip prižiūrėti baldus pagamintus iš medžio lukšto.

  1. Baldai pagaminti iš medžio lukštų padengtų plokščių visi be išimties yra padengiami apdailinėmis medžiagomis, kurios ir apsaugo paviršių, t.y suteikia apsaugą nuo įbrėžimų ir kitokio išorinio poveikio. Dažniausiai paviršius reikia valyti su minkštomis šluostėmis ir naudojant valiklius, kurių aprašyme parašyta, kad jie tinka lakuotiems paviršiams. Patarimas - prieš valant paviršius, nematomoje baldo pusėje rekomenduojame pabandyti pavalyti nedidelį plotą ir taip pasitikrinti ar nepažeidžiame valomo paviršiaus.
  2. Medžio lukštu dengtų paviršių nepatartina naudoti virtuvės stalviršiui ir tiems paviršiams, kur gali būti didelis kontaktas su vandeniu, kaip pavyzdys vonios spintelės stalviršiui kuris atsiranda po kriaukle.
  3. Baldus pagamintus iš medžio lukšto reikia apsaugoti nuo UV spindulių, tad šiai dienai dar nėra išrasta apdailinė medžiaga, kuri dėl UV poveikio pati iš savęs 100% nekeistų spalvos ir apsaugotų lukštą, tačiau lakų, alyvų gamintojai pasiekę gerų rezultatų ir turi ką pasiūlyti, kad spalvos pokytis dėl UV būtų kuo mažesnis. Tad visada aptarkite šį klausimą su baldų gamintoju, kuris atliks baldų gamybos darbus.

Jeigu vis tik nuspręsite, kad Jums reikalingas didesnis baldinių medžiagų atsparumas ir paprastesnė jų priežiūra, specialistas Antanas Pranckūnas rekomenduoja rinktis žaliavinę plokštę dengtą:

  • Melamino dervoje įmirkytu popieriumi;
  • Aukšto slėgio laminatu ( CPL/HPL);
  • Plėvele;
  • Dažais;
  • Laku;

Vienas iš populiariausių pasirinkimų yra žaliavinę plokštę dengti melamino dervoje įmirkytu popieriumi – LMDP plokštė.

Šis pasirinkimas pasižymi:

  • Dideliu paviršiaus dekorų, spalvų, tekstūrų pasirinkimu;
  • Lengva apdirbti, prižiūrėti, valyti;
  • Atsparumu trinčiai, temperatūrai, UV spinduliams (nekeičia spalvos);
  • Nekenksmingumu aplinkai ir tinkamumu perdirbti;
  • Antibakterinėmis savybėmis (priklausomai nuo gamintojo);

Jeigu reikia ypač aukšto atsparumo baldinių medžiagų, rekomenduojama rinktis aukšto slėgio laminatus, kitaip vadinamus HPL. Šis pasirinkimas pasižymi:

  • Atsparumu trinčiai;
  • Atsparumu karščiui;
  • Tinkama intensyvaus naudojimo paviršių apdailai;
  • Tinkama kreivalinijiniams paviršiams išgauti;
  • Tinkama tiek vertikaliems, tiek ir horizontaliems paviršiams;

Klientams, kurie nori inovatyviausiu ir madingiausių sprendimų rekomenduojame pasidomėti baldinėmis medžiagomis, kurios pasižymi visiškai matiniais paviršiais. Šiam poreikiui atliepti rinkoje pasirodė skirtingų gamintojų “anti finger print” sprendimai. Tai specialiomis technologijomis išgaunamos paviršiaus savybės, kurių dėka ant idealiai matinio paviršiaus lieka gerokai mažiau pirštų antspaudų. Vienas iš “antifinger print” baldinių medžiagų gamintojų yra EGGER ir jų kolekcija “Perfect Sense”. Tačiau labai svarbu suprasti, kad nei vienas gamintojas dar nesukūrė stebuklingo sprendimo ant kurio pirštų antspaudų neliktų iš viso.

Atkreipkite dėmesį, kad matinių paviršių priežiūra nėra sudėtinga, bet reikalaujanti šiek tiek atidumo, tad keli patarimai kaip prižiūrėti matinius paviršius turinčius baldus.

SVARBU! Paviršiai turi būti valomi tik minkšta, drėgna šluoste. Negalima naudoti abrazyvinių medžiagų arba miltelių, metalinių kempinėlių, poliruoklio, miltelių, baldų valiklių, baliklių, rūgštinių valiklių ar garų valymo įrangos. Šių atsargumo priemonių reikia paisyti, kadangi nuo abrazyvinių valiklių, aštrių kempinių ar indų plovimo šluosčių, jei valoma per stipriai, ant paviršiaus lieka ryškios dėmės, kurios sugadina paviršių ir jų nebegalima pašalinti. Riebalų likučiai taip pat turėtų būti pašalinti kuo greičiau (per 48 valandas), nes paviršius gali būti pažeistas, jei per ilgai juos paliksite.

Kaip išvengti “dryžių” valant matinius paviršius.

Valant paviršių organiniais tirpikliais, šaltu vandeniu ir senomis šluostėmis, dažnai susidaro dryžiai. Siekiant to išvengti, rekomenduojama paviršių nuvalyti šiltu vandeniu ir nusausinti popieriniais rankšluosčiais arba mikropluošto šluostėmis.

Na, o jeigu namų įrengimo klausimai šiuo metu Jums yra aktualiausia tema, daug naudingos informacijos rasite @blank_page_academy Instagram paskyroje arba www.blankpage.lt